FREEDLAND.cz
W E B    P R O    T Y,    K T E Ř Í    V Í
<<<       Události roku 2002       >>>
Akce roku 2002
Náš diář

Letem rokem...

2002 Workoholický - co říct jiného o roku, který byl hodně zlomový. Pracovně se mi v rodných Kundicích přestalo líbit a na apríla jsem po deseti letech změnil, zatím, jen štafl nikoli zaměstnavatele. Můj bývalý šéf to bral jako hodně špatný žertík a dlouho to rozdýchával. Byl to také rok postupného útlumu akcí, které jsem si však letos užíval nadmíru, poáč práce bylo tolik, že jsem potřeboval občas vypnout. Především jsme pořádně rozjeli Pecku, ski.Roháče a o měsíc později dokonce ještě i (na dlouhou dobu poslední) Freedland Unplugged, v březnu hned Bedřichov (nejsem), v dubnu měl být Svojanov, ale nebylo sil, takže Tour de Krušné jsem si užíval s Roudničáky a panem Romanem. V květnu ještě proběhl legendární Myštěves s Třemblatem v zádech, v červnu už cosi signalizovala jinak výborná Hubertka a poslední velkou společnou akcí byl Filmový Festival Říčany na konci července. Né, že by akcí ubývalo, ale byl to rok velkých změn a každý začínáme mít priority někde jinde. Však pamatujete, jak jsem se objevil poprvé na lyžáku v pivkodresu? Ano, vše začalo nenápadným posezením 2. září v hospodě s nějakým Pivkem a 24. září vše propuklo první návštěvou hokeje ZLN-CBU...

Měsíc za měsícem...

      Rok 2002 se stále hemží spoustou akcí. Pro mne je navíc hodně zlomovým, protože na apríla jsem poprvé po deseti letech změnil místo (nikoliv zaměstnavatele, to až napřesrok;-), utekl z Kunčic do Sviňákova a pro mého bývalého šéfa to byl hodně špatný žertík. Ale nejen prací je člověk živ, tak pojďme kouknout, jak nám čas běžel měsíc po měsíci.

Medvěd spící...       I rok 2002 jsme tradičně odstartovali na Pecce. Jmenovala se sice protentokrát Bedřichov, protože právě tam jsme na přelomu roku měli pobývat, jenže objektivní důvody zapříčinily to, že nakonec byla Zase Pecka. A navíc od té doby víme, že mnohem lepší Silvestr je na Nový rok. Jo, to byly časy! Sotva jsme se vrátili domů, zvládli jsme dvoukolově Dvojitou (4. a 5.) Novoroční Klenbu. Poprvé do jedné po půlnoci, podruhé do pěti;-) 10. pak zavítala do Ostravy Kačenka Řehajda a byla z toho Tour de Stodolní, navíc s Brekounem.
Unplugged (12) Free´d ´land       Náročnému týdnu však nebyl zdaleka konec. Necelé dva týdny po Novém roce, máme stále leden, jsme odpracovali a mnozí z nás už začali vybírat první várku dovolených. 12. ledna jsme totiž vyrazili na další tradiční akci - lyžovačku do Roháčů. Týden utekl jako voda a my dodnes vzpomínáme na Kačenčin odjezd od Osviežovny dolů na skútru, Charlieho gumovou postavu na lyžích nebo třeba spícího Medvěda na parkovišti. Jo, jo. Uteklo to jako voda a se sněhem jsme to měli naplánováno skvěle! I na závěrečnou zastávku v Harley pubu vo Vrútkách budeme mnozí vzpomínat dlouho. Závěr měsíce nás ještě zastihnul 29. ve Stodolní a 30. na první pivní zahrádce v Jistebníku U Matěje. Pořádný Matrix a ne leden!

Šmankote! Bobo, Hérečka a medvěd.       Přelom ledna a února byl hodně teplý a koukám, že 2. a 3. (89km!) si jen tak vyrážím v krátkém dresu na kole do Opičích hor a Poodří. Magor hadra! Vůbec celý únor byl takový nezimní, naopak pršavý. Bylo to téměř měsíc od Roháčů a už jsme vyrazili na další velkou akci: UNPLUGGED (12) FREE´d´LAND propukl v pátek 15. a je na dlouhou dobu posledním. Narozeniny zde oslavili Lockay s Medvědem a na hory jsme se opět nedostali. Na druhou stranu se napekla báječná kolena a mnozí z nás konečně poznali jistého Pištu z Kunčiček u Bašky, za kterým z Free´d´landů pravidelně utíkal Lockay a Mišpulín. Možná si vzpomenete, že právě 19. nám Aleš Valenta předvedl, co v něm je a na olympiádě si vykroutil zlatou. To jsme s Kufberkem zrovna seděli v Jistebnickém Matěji. 24. pak proběhla Zlatá Klenba, ale proč, tak na to se mne neptejte.

Lukášových 28 Březen začínám jistotou pracovního přestupu a hned druhého míříme na Salátovou Klenbu speciál, abychom se 4. dorazili na Stodolní a já 5. pak poprvé navštívil budoucí místo v hodně podroušeném stavu. 8. máme v Třebové po dlouhé době sraz u příležitosti maturitního večírku našich bývalých kolegů a s Tábynem si díky tomu prodlužujeme akci o cyklistické výlety. Bydleli jsme na Kudlově a akce byla skvělá. Pátek 15. si určil Nadporučík pro svou oslavu narozenin, která pak vešla do historie jako LK28´s. 29. pořádám pro změnu já Rozlučkovou Klenbu s bývalými spolupracovníky a o den později jsem už sedal na vlak a mířil za sestrou do Třebíče, abych o den později skončil v Drnholci - taky po letech. Mimochodem v březnu se konal Bedřichov. Ovšem to je všechno, co víme, neboť za redakci se nikdo nezúčastnil a nenašel se dodnes ně kdo jiný, kdo by o Béďarovu podal zprávu.

      Duben byl všemi očekáván, neboť jsme se těšili na devátý Svojanov. Leč doba byla vážná, Manťas s Lenčou nestíhali a nakonec Svojanov odpískali.
      Zato já se ještě činil! 1. přijíždím z Drnholce na kole do Kyjova a Ostravy a druhého dne poprvé nastupuji na nové působiště - dojmy jsou smíšené. Pak následuje pravidelné dvoudenní školení v Kunčicích pod Ondřejníkem a následné doražení se na Verdunu. Kromě toho trénuji pořádně na kole a abych na konci měsíce, kdy se upalují čarodějnice, mohl na skvělé akci v Roudnici a především v Krušných horách excelovat, zatímco Kufberek stavěl s ostatními májku v Klimkovicích a bylo prý u toho také hodně veselo.

      To už jsme se ovšem přehoupli do května, kdy ještě prvního projíždíme na kolech před povodněmi krásnou Portu Bohemicu. 10. pak vyrážím do České Třebové, abych se přehoupnul přes Podorlicko za ostatními na oslavu Romančiných a Charlieho narozenin. Dali jsme si malý předvoj plný kolen v Lučicích (to bylo v pátek) a pak se přesunuli do Myštěvse, kde na nás pro změnu čekala nutrie a pivo teklo proudem. Lukas po dlouhé době dostal pádlo do ruky a békalo se békalo. No a když jsme u Lukase tak nesmíme zapomenout, že v posledním květnovém víkendu už sedíme na zahrádce v Třemblatě, vedle nás se peče prase (na třicet lidí skoro čtyřicet kilo masa!) a my se bavíme doskokem jednoho účastníka a přeletem jiného. Joj, to byla kůlna! A také nesmíme zapomenout na Kufberkovu a Vačkovu dovolenou, na kterou do Itálie odjeli na čtrnáct dní koncem měsíce.

Třemblat 2002       Červen byl zcela jasný. Nejprve se v sobotu 8. slavilo Skoumalových 28 a v polovině měsíce (konkrétně od 14.) uspořádal pan Roman po čtyřech letech ve spolupráci s obrázky z Roudnice druhé pokračování Hubertky, která tentokrát přece jen nebyla tak brutální. Stihli jsme i výšlap na nejvyšší horu Jizerek - na Smrk, což si třeba Korďas bude pamatovat určitě ještě pěkně dlouho... 26. se se Skoumalem potkáváme na Velkém Javorníku. Každý podle svých možností. Já měl kola dvě, Skoumal pět a další v kufru;-)

      V červenci zaznamenáte hned na začátku Neplánovaný Mirotínek, kde jsme s Fünfem plánovali plánovaný Mirotínek. Pro mne to byl také skvělý výlet po Jeseníkách na kole. 14. vyrážíme s Nadporučíkem na cykloTour de Hrčava a Kysuce, kdy si pořádně saháme na dno svých sil. Ve druhé polovině měsíce (konkrétně 20. až 22.) pak Filmový Festival v Říčanech, před kterým jsme ujeli na kolech 25 kilometrů přes zahrádky. Skoumal ve stejný čas skoumal v Trenčíně hudbu, ženské a hlavně Žabant Pohodu. Na samém konci měsíce (26.) pak ještě navštívil Město Omezených Možností Vaček a pořádně s Kufberkem zakalil. O den později pořádáme s Nadporučíkem Noční tour (100km), zaznamenáváme TY Syčáky na rockové Horní Lhotě a nad ránem končíme u Věrky v Klenbě. Jó, to byly časy!

      Prázdniny se nám zlomily na začátku srpna do své druhé poloviny. Někteří z nás se hned na začátku měsíce sešli na Bystřičce, kde probíhal již kdovíkolikátý ročník pravidelné vodní taškařice. Charlie a Medvěd si naproti tomu dali sraz v Krkonoších, kde okolí Špindlerova Mlýna projeli na kolech doslova křížem krážem, na což mají oba báječné vzpomínky, stejně jako na závěrečný dojezd za totálního krupobití na třetí Neplánovanou Pecku.
      Na druhý víkend v srpnu naplánoval již drahnou dobu dopředu Kufberek druhé pokračování akce Soběslav, kam jsme s sebou vzali kola tentokrát všichni. Dnes už se jeví jako zcela neuvěřitelné, že jsme se dokázali trefit mezi dvě povodňové vlny, které tak otřesně zpustošily jižní Čechy. 9. jsme vyrazili přes Českou Kanadu do Stráže nad Nežárkou, 10. si užili dozvuků prvních povodní kolem Třeboně a 11. se už vše chystalo ke svému drtivému zásahu, my konci - do Kardašovy Řečice.
      Týden po tisícročných povodních, kdy pražáci zjistili, že krtek má více děr než tušili, se pak 15. scházíme s Konvískem, Jelim, Manťasem, Charliem, Fünfem a Zippem na kvalifikaci v Lučicích před naším třetím Trutnovem, který jsme si opět pořádně užili, a který se zároveň stal prvním, na kterém jsme fotili o sto šest.

      Měsíc září kolem nás prošel jen tak letmo. Měly sice proběhnout další Orličky, ale totální zaneprázdněnost účastníků rozhodla o pravém opaku. My si tak můžeme do diáře zaznamenat "jen" akci Jarmarkovou Klenbu Speciál, kdy nás navštívil Fünf s přáteli (cestujíc dále do Roháčů), zapařil, utratil a potratil.
      Soukromně však září jen tak odbýt nemohu, protože je důležitější než jsem si původně myslel. 2. totiž jdu poprvé na pivko s jakýmsi Pivkem, netuším vůbec, co je zač a 24. jedu poprvé do Zlína. Proč zrovna na hokej s Budějovicemi? Bral jsem to jako úlet, který se mi však brzy změní v poznání netušených věcí a lidí. O dva dny později (26.) probíhá akce Pivko25 Klenba speciál a musím ještě zmínit akci "Košice!", kdy se neplánovaně potkávám s Ali a Vladem, neboť jsme se šéfem nedojeli dále než do Vrútek.

      Hned prvního října jsem si sice vyjel se svým bývalým parťákem na bikeCestu z města (repete do Hostýnských vrchů,) jenže tahle akce sem jaksi nepatří. A když pak koukám na zbytek měsíce, tak na žádnou jinou společnou akci nenarážím. Říjen byl totiž velmi pošmourný a tak se vlastně ani nikam moc nikomu nechtělo. Zůstali jsme holt doma ve svých klubových hospůdkách.

      Ovšem s listopadem je to už podstatně veselejší! Na jeho začátku přivezl s sebou na Dušmeny z MNM do MOM Zipp dva své kamarády a hned z toho vznikla 7. tour de Stodolní. O týden později jsme pak s Lukášem Sporťákem naplánovali Vrútky, do kterých jsme sice nakonec odjeli jen ve dvou, ale na druhou stranu z nezávislé návštěvy Chopper pubu vznikla další báječná Neplánovaná Žilina. 15. jsme s Kufberkem okusili letos naposledy chladné vlny řeky Odry. O nějakém plavání bych nemluvil, ale koupel to byla, 25. pak naposledy v krátkém dresu vyrážím do bahnitých, ale baboletních Opičích hor. A protože konec listopadu byl na události velmi bohatý, musíme přinést ještě jedno povídání o Hokeji, Ecstasi, porodu, oslavě GK´s00, Pardubicích a krabičkách.

      A jsme na konci roku 2002. Tedy skoro, protože nám zbývá popsat prosinec, na jehož začátku jsme se Skoumalem ukončili dodavatelsko-odběratelské vztahy ve Sviňákově a od té chvíle jsme si začali tak trochu žít i něčím jiným než prací. Spoustu malých akcí najdete popsánu spíš v Archivu Thájmsů, ale přes to se dvě zásadní věci našly. Časově první byl báječný předvánoční výlet - úlet do Rakouských Alp, po kterém přišly vánoční svátky a v rámci nich a částečně i před Silvestrem proběhl Poslední Freedland, který proběhl úplně jinak než jsme původně zamýšleli a naplánovali, takže jej ani nepočítáme jako oficiální. Opevněného areálu Českých drah jsme se totiž ani nedotkli.

      Nyní nás čeká rok 2003, který bude v mnohem přelomový pro mnohé z nás. Bude to i rok, kdy započne druhá dekáda samostatné České a Slovenské republiky. Jaký asi bude?

md;-)))

Léto 2002

Přehledný kalendář letních festivalů

Blíží se nejkrásnější období roku. Mnozí z nás budou trávit svou dovolenou někde u vody (lhostejno jestli slané nebo sladké), někdo vyrazí do hor a někdo by třeba rád vyrazil někam za dobrou hudbou nebo filmem. Právě pro takové lidičky kdosi už kdysi dávno vymyslel festivaly. Konají se vesměs pod oblohou a ubytování si většina účastníků zajišťuje sama, ať už přímo pod nebem nebo ve stanech. My jsme nedávno slíbili, že přineseme jakýsi přehled festivalů a tímto svůj slib plníme. Akce jsou seřazeny postupně podle data konání, takže by vám neměla žádná očekávaná akce uniknout. Pro přehlednost budou samozřejmě akce postupně mizet s tím, jak prázdninový čas poběží.

BENÁTSKÁ NOC
Malá Skála,
Jablonec nad Nisou
26. až 28. července Program:
    Pátek: PRVNÍ SCÉNA: Kabát, Dolores, Harlej, Lety mimo, Tři sestry, Riviera Playboys, Doga, Aleš Brichta, Škwor; DRUHÁ SCÉNA: Vypsaná fiXa, Hush, King Zero, Kurtizány z 25. avenue, Miloš Dodo Doležal, Pumpa, Alkehol, Tőrr, Krabathor, Krucipüsk, Debustrol
    Sobota: PRVNÍ SCÉNA: Monkey Business, OK band, Walk Choc Ice, Lojzo, Vladimír Mišík a Etc., Anna K, Kamil Střihavka a Woo-Doo, Kryštof, Buty, Support Lesbiens, Česká paní; DRUHÁ SCÉNA: Doktor P.P., Divoké srdce, České srdce, The Apples, Jiří Schelinger revival band, Marsyas, Burma Jones, Těla, Krausberry, Mňága a Žďorp, Vinohrady, Doo-Bop, Ivan Hlas, Ready Kirken, Wohnout, Laura a její tygři
    Neděle: PRVNÍ SCÉNA: Hradišťan, Veteráni studené války, Vítkovo kvarteto, Prokop a Hrubý a Andršt, Jiří Schmitzer, Švihadlo, Divokej Bill, Lenka Dusilová, Ivan Mládek, Žlutý Pes; DRUHÁ SCÉNA: Luboš Pospíšil, Jablkoň, Yo-Yo band, Žáha, Tibet, Turbo
Vstupné:
    Předprodej (do 19.června!): plné jízdné 490Kč, pátek 200Kč, sobota+neděle 300Kč, neděle 150Kč,
    na místě: plné jízdné 590Kč, pátek 250Kč, sobota+neděle 350Kč, neděle 200Kč.
Ubytování: hotely, penziony a kemp v Malé Skále
LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA
Uherské Hradiště
26. července až 4. srpna       Filmová letní škola si již také získala spoustu svých příznivců. Oproti Varskému festivalu není tak pompézní, je více tzv. pro lidi. V programu účastníci najdou Film a operu (asi 30 snímků), Experimentální, Dánský, Australský a Novozélandský film, Film a mytologie, či Osobnosti a výročí. Festival je jedinečný i tím, že nabízí kompletní přehlídku nových českých filmů, kterých bude letos dvanáct.
Vstupné: na vybrané filmy 60Kč,
    účastnický poplatek na 1 den za 200Kč a na celý festival za 1000Kč.
Ubytování:
    Několik hotelů, dva internáty a ubytovny a ve vlastním spacáku v kině Hvězda.
ANTI-SOCIETY FEST
Svojšice u Přelouče
2. až 4. srpna Program:
   pátek: The Vibrators, Akce Z, Brickfield, Gauneři, Začiatok konca, Konflikt, Jaksi taksi, We-Me-No, The Analogs, Los Paraliticos, Aurora, Zóna A, Znouzectnost, Skunk, Red Alert, Hubert Macháně, Los Fastidios, Prawda, V.T. Martin, Bradavice
   sobota: Chelsea, Záviš, Suffer, Nátěrová hmota, Peruutettu, Totální nasazení, Speichelbroiss, Zeměžluč, Tleskač, N.V.Ú., TV Smith, Telex, Normahl, Angelic Upstars, Guitar Gangsters, Skarface, The Twinkles, Lousy, E!E, Plexis, Insania, Skamparas
Vstupné: v předprodeji 460Kč, na místě 500Kč.
Ubytování: (pro pankáče?) Ale přece jen: kemp v areálu. Fungovat bude kyvadlovka z Pardubic a Heřmanova Městce.
KELTSKÁ NOC
Jablonec nad Nisou
9. a 10. srpna Program: Tři sestry, Lety mimo, Nahoru po schodišti dolů band, Divokej Bill, E!E, Horkýže slíže, Tichá dohoda
SÁZAVA FEST
Týnec nad Sázavou
9. a 10. srpna Program: Dan Bárta a Ilustratosphere, -123 min., Seven days to winter, Děda Mládek Illegal Band, Priessnitz, Divokej Bill ...
TRUTNOV OPEN AIR16. až 18. srpna       Trutnovský open air festival opět navštívíme se svými známými. Většina z nás "tam" bude potřetí. Těšíme se na kvalitní produkci (ač ji nelze konzumovat celou...), frky Gibona, atmosféru v kotli pod pódiem. Naše minulé zážitky můžete posoudit, protože oba dva ročníky, ať už ten loňský nebo předloňský najdete v Našem diáři.
Program: Waldemar Matuška a KTO, -123min., Benedikta, Bosworth, Bengas, Brathanki, Čankišou, Doktor P.P., David Murphy Band, Echt!, Garage, GNU, Hudba Praha, Hypnotix, Chorchestr, Iva Bittová, Jiří Stivín & Co., Jiří Konvrzek, Jiří Schmitzer, Kurtizány z 25. avenue, Lvmen, Maradona Jazz, alias Hošek & Hraboš & Stuchlý, MCH Band, Mig 21, Mňága a Žďorp, Načeva, Neočekávaný dýchánek, Neuropa, Polemic, Chiki liki Tu-A, N.V.Ú., Česká swingharmonie - Causa Bibendi, Pepa Pilař a Clasic Rock´n´roll Band, Petr Váša a Ty syčáci, Radůza, S.P.S., Švihadlo, THC, Tatabojs, The Velvet Underground Revival, Traband, Už jsme doma, Vladimír Mišík & Etc., Vladimír Václavek & V.R.M., Vltava, Volant, Tleskač, Sick Of It All, Blind Passengers, The Revolvers, The Real McKenzie, Baba Yaga, VHK, M.E.Z., Changin Attitude, Soulstrip, Lord Bishop & his Rockadelic Kings ...
   uvádí Zdeněk Suchý a Radomil Uhlíř
   Stan: Brutus, B-Movie Heroes, A bude hůř, Devianti, Imodikum Votchi, Lousy, Těla, Prohrála v kartách, Robson, P.S., Horkýže slíže, Václav Koubek, Annie´s trip, RK130, Apple Juice, Brieckfield, The Boom - The Beatles revival.
Vstupné:
   na dobírku 495Kč,
   předprodej 525Kč,
   na místě 595Kč.
Ubytování: festivalové městečko přímo v místě, koupání zajištěno kyvadlovkou. Jinak hotely ve městě a okolí.
SUMMER OF LOVE
Pardubice - závodiště
17. srpna Program:
   Electronic basslines stage.01: Green Velvet, Space DJs, DJ Jim Masters, DJ Ian Void, Hypnotix, DJ LAdida, Significant, Other, DJ Orbith, Blow, Over3, DJ Lucca, Space Junkies, DJ Milan Kroužil
   Technostream stage.02: Hardcell, Rummenigge, DJ Felipe, DJ Tibor, DJ Agent, DJ Pavel Krejdl, DJ Boss, DJ Kaisersoze, DJ Daho, DJs Misha & Hubiss, DJs Genome & Cruiser, Demoline Top5, DJs Miquel vs Šmaf, DJ Gadap
   C.Lounge chill zone stage.03
   Jungle´n´braks stage.04: Soundphreakers, DJ Koogi, Sub.D.Vision, DJ Katcha, Špatnej wliw, DJ Babe LN, DJ Orion, DJ Master G, DJ Philip TBC, DJ Smog
Vstupné: v předprodeji 500Kč, na místě 650Kč.
Ubytování a doprava:
     V okolí Pardubic je množství kempů, hotelů a penzionů. Od hlavního nádraží a velkého záchytného parkoviště bude do areálu zajištěna kyvadlovka.
FESTIVAL 3 + 1
Letovice
24. až 26. srpna Program: Laura a její tygři, David Murphy Band, Radium nfo, Budoár staré dámy, Kapela ze vsi Warszawa, Bluesweiser...
TÁBORSKÁ ROCKOVÁ MAPA
Tábor, areál Pintovka
30. a 31. srpna Program: Lenka Dusilová a Secret service, Černý mosty, Jumbo Splash, Higher Ground, Peshata ...
EUROTRIALOG MIKULOV30. a 31. srpna Program: Palinckx, Armia, Buty, Iva Bittová a Čikory, Tatabojs, V.R.M., Peter Lipa a Blues Band ...
Místo: Klub U maršála, amfiteátr Mikulov
ZRUŠENO!!!
JAM
Na džbáně, Praha
6. a 7. září       Na sklonku léta přichází zřejmě nejbombastičtější festival. Kapel není naslibováno mnoho. Ty, které se na Džbáně mají objevit, budou mít poměrně velký časový prostor na své představení. A navíc, když si vezmete, koho všechno za ty peníze uvidíte...
Program:
   pátek: Lucie, Mig 21, Kryštof, Lenka Dusilová & Secret service
   sobota: Morcheeba, Tatabojs, David Kraus
Vstupné: jednodenní 590Kč, dvoudenní 890Kč.
Ubytování: samozřejmě na místě činu a je pro platící zdarma.

Zdroj: Extra příloha časopisu Reflex.

Poslední aktualizace: